Denne kronikken er også publisert i redigert utgave på Aftenposten Viten.
Vi møter daglig oppfordringer om å spise sunt. Sunn lettrømme. Sunne algeshots. Spis sunt, lev lenger. Men hva er egentlig sunnhet? Det som er sunt for deg, er ikke nødvendigvis sunt for meg.
I dagens informasjonssamfunn blir vi bombardert med artikler
og oppfordringer hver dag. Et tema som alltid vil selge er kosthold, helse og
livsstil. Det er noe som angår oss alle.
«5 ting du ikke visste var usunt», «Dette kan du spise med god
samvittighet», «Brød kan gi kreft». Massemediene vil selge, og tjener godt på å
gi dødsangst med fete typer.
Senest 13. mai i år ble det publisert en kronikk i
Aftenposten Viten av to forskere ved SIRUS som poengterte pressens mangel på
presisjon. Det er mye formidling av laber kvalitet der ute, og mange av de
såkalte rådene i aviser og glansede blader er ikke tilstrekkelig dokumenterte. Dette
er like problematisk innen ernæringsformidling som for formidling av
rusmiddelforskning. Et eksempel er overskriften «Rødkål er noe av det sunneste
du kan spise», som VG publiserte for en drøy måned tilbake. Noe av grunnen til
at slike påstander ikke kan dokumenteres tilstrekkelig er nettopp fordi det er
vanskelig å måle sunnhet. Det er
mange parametre å ta stilling til. Hva skal en egentlig bruke som mål på at noe
er sunt? Skal en fokusere på kalorier? Fiber? Salt og sukker? Kunstige
tilsetningsstoffer? Vitaminer og mineraler? Kortsiktige eller langsiktige
helseeffekter? Hvilken målgruppe
skal en se på? Sunnhet kan ikke generaliseres, men mediene prøver på det stadig
vekk.
Sunnhetsjungelen
Hva er egentlig
sunnhet? De fleste anser sunne matvarer som noe som kan bidra til god helse.
Men hva er egentlig god helse? Er det fravær av fysisk sykdom? Eller er det
overskudd til å takle hverdagens krav på en tilfredsstillende måte?
Tilfredsstillende for hvem i så fall? Sunnhet og helse er noe komplekst og
personlig, og kan ikke generaliseres.
Det som er sunt for deg, er ikke nødvendigvis sunt for meg.
Ernæring, som alt annet i denne verden, må settes i kontekst. For noen er det
usunt å telle kalorier og ha et sterkt fokus på mat. For andre er det
livsviktig å ha oversikt over kaloriinntaket for å få til en vektreduksjon. For
enkelte er det kjempesunt med lettbrus fremfor vanlig sukkerholdig brus, dersom
de drikker dette på daglig basis. Og for noen er det viktig for helsen å
benytte seg av skummet melk fremfor helmelk. Men ikke for alle. Og noen tåler
ikke melk i det hele tatt.
Formidling og fornuft
Formidlingen av påståtte sunne matvarer og kostholdsråd må
bli mer nyansert og grundigere vitenskapelig dokumentert. Et eksempel til
skrekk og advarsel er VG´s Vektklubb. Overskrifter som «Så mye godteri kan du
spise og fortsatt gå ned i vekt» gjør seg bemerket hos leserne, men den fulle
artikkelen befinner seg bak en betalingsmur. Dette er ikke god ernæringsfaglig
formidling. Men det finnes faktisk god formidling av sunnhet der ute også. For
noen uker siden kunne vi lese om trenddietten «Juicing» i Aftenpostens
A-magasin. Denne artikkelen var velskrevet, brukte gode kilder, og viste flere
sider av samme sak. Leseren kunne selv komme frem til en slutning ut ifra
balansert informasjon. Dette er god helseopplsyning og et eksempel både VG,
Dagbladet og flere ukeblader burde ta til etterfølge.
Enn så lenge må vi lesere lære oss å tenke mer kritisk. Vi
må også spørre oss: Hva er sunt for meg? Hvilke utfordringer har jeg i min
helse og i mitt kosthold? Den viktigste ingrediensen i et langt liv er kanskje
sunn fornuft.
Skjermdump VG.no |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar