Freia er i hardt vær om dagen. Og det takket være en rosablogger. Palmeolje i de eiendommelige påskeeggene fylt med melkekrem? Fy skamme seg. Men hva er egentlig greia med palmeolje?
Det er to aspekter ved palmeolje som ikke er så bra; produksjonen og helseeffekten. Jeg har ikke kompetanse til å si noe om produksjonen og ødeleggelse av regnskogen, men jeg kan uttale meg på trygg grunn hva gjelder sistnevnte.
Palmeolje er en vegetabilsk olje som for det meste består av fettsyren palmitinsyre. Palmitinsyre er en mettet fettsyre. Mettet fett er i motsetning til flerumettet fett ugunstig for helsen vår, og Helsedirektoratet anbefaler at under ti prosent av det daglige energiinntaket vårt består av mettet fett.
Mange av livsstilssykdommene vi har i den vestlige verden skyldes blant annet et høyt inntak av mettet fett. Et eksempel er aterosklerose, åreforkalking, som igjen kan føre til hjerte- og karsykdom og hjerneslag.
Når en gjennom et ugunstig kosthold med for eksempel mye rødt kjøtt og produkter rike på palmeolje, øker andelen av det dårlige kolesterolet LDL. Årsaken er at mettet fett forstyrrer det naturlige kolesterolstoffskiftet. Palmitinsyre er blant verstingene av de mettede fettsyrene.
Mange ferdigprodukter, godteri og kjeks inneholder palmeolje. Palmeolje er verdens billigste vegetabilske olje og finnes derfor ofte i billigprodukter, men vi kan også finne det i "vanlige" produkter som potetgull, suppe- og sausepulver og babygrøt.
Det er vanskelig å vite om en får i seg palmeolje eller ikke, med mindre en lager all mat fra bunnen av. Tidligere var nemlig produkter som innehold palmeolje merket med "vegetabilsk olje" i næringsdeklarasjonen, og produsentene har ikke hatt noe krav om å spesifisere type olje. Vegetabilsk olje kan også være for eksempel solsikkeolje, olivenolje eller rapsolje. Men ofte kan det være at produsenten "maskerer" palmeolje ved å skrive "vegetabilsk olje" istedenfor. I desember 2014 kom det imidlertid nye regler for matmerking i Norge. En av disse reglene gjaldt for merking av vegetabilske oljer. Fra desember 2016 må alle produkter merkes med spesifikk oljetype, feks palmeolje, men virksomhetene kan allerede nå ta i bruk de nye reglene. Hvis de tør.
De mest bevisste forbrukerne vil kanskje bevege seg bort fra produkter som inneholder palmeolje, men den samme gruppen vil kanskje ikke i utgangspunktet kjøpe disse produktene på fast basis? Og kundesegmentet som kjøper disse produktene regelmessig, ville kanskje ikke brydd seg så mye om det står «palmeolje» med ørsmå bokstaver på baksiden. Og den sosiale gradienten fortsetter..
Det beste hadde vært om palmeolje ikke ble brukt i det hele tatt. NorgesGruppen gikk foran som et godt eksempel da de satte seg som mål å redusere all bruk av palmeolje i egne produkter innen 2013. I 2014 hadde de redusert bruken med 96 prosent.
Det viktigste verktøyet i kampen mot palmeolje og veien mot bedre helse er imidlertid den bevisste forbuker. Ta deg et øyeblikk og tenk over om du har noen store kilder til mettet fett i ditt kosthold. Kan du finne noen alternativer?
Og mens vi venter på Freia-påskeegg uten palmeolje, kan du jo kose deg med en appelsin og en solo i hytteveggen - garantert fritt for mettet fett!
God påske!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar